ZET6 – Inclusieve theater- en danswerking van De Zeyp

zet6 - ik denk

ZET6 biedt een platform waar personen met beperkingen samen met professionele podiumkunstenaars zich artistiek kunnen ontplooien, zowel in workshops als in productiegericht werken.

“Sinds ik dans en theater speel, ben ik voor het eerst in mijn leven blij met mijn lichaam”, S.DB, danseres met beperkingen.

De werking van ZET6 richt zich vooral tot volwassenen met mentale en psychische beperkingen.

Tot 2014 was ZET6 actief in verschillende organisaties en dagcentra verspreid over het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De structuur van de werking was daarbij steeds dubbel: enerzijds de organisatie van reeksen workshops en anderzijds de realisatie van artistieke theater of dansproducties. Workshops werden ter plaatse in de centra georganiseerd en de producties gingen in première in De Zeyp. Reeds verschillende keren speelden producties ook extern op andere podia.
Vragen uit verschillende artistieke hoeken om samen te werken werden steeds bekeken in functie van de basisdoelstelling: de evenwaardige rol van personen met beperkingen.

Ook werd rond ZET6 een twee jaar durend Europees project opgezet met negen partners in evenveel landen: “Guia” (Guide Us Into Arts). In maart 2012 kwamen alle partners naar De Zeyp voor een groots driedaags festival met prachtige voorstellingen. De eigen groepen van De Zeyp reisden op hun beurt naar verschillende Europese hoofdsteden om er op te treden of deel te nemen aan workshops.

In 2014 ging het dans-en filmproject 'Appearance' in première. In deze 8ste productie van ZET6 - gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid via het participatiedecreet - was de hoofdrol weggelegd voor leerlingen van het BuSo Kasterlinden. De voorstelling was ook te zien op het International Festival of Therapy and Theatre in Lodz, Polen.

Naast deze voorstelling werd de inclusieve werking van ZET6 in 2014 ook uitgebreid van organisaties voor mensen met een beperking naar individuen met een functiebeperking. Om dit project op te starten werden in de loop van april enkele inclusieve dans-en theaterworkshops georganiseerd. De daarop volgende productie 'Zolderling' ging in het voorjaar van 2015 in première. De productie werd betoelaagd als Sociaal Artistiek Project in het Kunstendecreet van de Vlaamse Gemeenschap.

Voor meer informatie over de werking of workshops van ZET6 kan je bellen naar 02 422 00 57 of mailen naar zet6@dezeyp.be.