Yes We Are In

Een Europees Erasmus+ project, 2019-2021, met vijf partners theatergroepen in Belfast, Tampere, Zagreb, Wolverhampton en wij. In dit project gingen we een avontuur aan met acteurs met beperkingen en digitale tools, om te eindigen in een ‘live-stream’ theaterproductie waarbij al de andere partners op grote schermen live zouden meespelen.

De start met dertig artiesten met beperkingen gedurende vijf dagen in Den Haan (wegens verbouwingen van De Zeyp) in begin 2019 was schitterend en veelbelovend. Interne problemen in onze eigen groep, maar vooral ook Covid-19 hebben het project een eigen koers doen uitgaan. Na een tweede vijfdaagse in Zagreb kwam de lockdown, die nog harder toesloeg voor personen met beperkingen, overal in Europa. De digitale vaardigheden die de partners geleerd hadden in de vijfdaagse vormingen van YesWeAreIn, werden instrumenten om lokaal intenser met de leden in contact te blijven via livestream. De derde vijfdaagse en de eindvoorstelling konden jammer genoeg niet meer doorgaan.

YES WE ARE IN! Een internationaal inclusief livestream-avontuur Workshops week Brussels – De Haan

Vijf dagen intensieve training met vijf theatergroepen. Alle deelnemers, vijf ambassadeurs per theatergroep, zijn personen met een beperking, vol enthousiasme om op te treden, om hun theater- en danskunsten te tonen. Deze documentaire geeft een overzicht van de workshops, interviews met artistieke begeleiders en acteurs en reflecties op de lange termijn doelen van het YES WE ARE IN-project. De documentaire laat de diversiteit van de deelnemers zien. Hoe sommigen van hen, zonder

theaterervaring, veel hebben geleerd van degenen die al enkele jaren actief zijn. Vier van de vijf groepen waren nooit eerder betrokken bij Europese projecten. Voor hen, en voor de stad waar ze vandaan komen, heeft dit project een zekere impact; trots om deel uit te maken van een Europees Erasmus+ project. Wegens verbouwingen in De Zeyp, werden de buitenlandse groepen samen met onze eigen deelnemers ontvangen in Sunparks De Haan waar we naast goede accommodatie onze eigen theaterzaal ter beschikking hadden voor de workshops.

Video

YES WE ARE IN! Een internationaal inclusief livestream-avontuur Workshops week Zagreb

In deze documentaire over de tweede intensieve trainingsbijeenkomst van de vijf theaters in het project wordt duidelijk dat de groep kon teren op mooie resultaten van de regelmatige online sessies in de voorbije twaalf maanden. De ambassadeurs waren vrienden geworden en hun interactie in de workshops was veel intenser. Hierdoor kon de training een stuk dieper gaan dan tijdens de eerste bijeenkomst. De sociale evenementen waren ook meer open, samen genieten van het moment, muziek, karaoke, dansen. De artistieke begeleiders konden eindelijk ook weer fysiek bij elkaar komen om van gedachten te wisselen voor de eindvoorstellingen. En de experts van Mediaraven konden in de verschillende kamers van het Tresjnevka Cultureel centrum experimenten doen om dieper in te gaan op de technieken van de livestream.

Video

Een vriend genaamd eenzaamheid YNY

A FRIEND CALLED LONELINES - VISUEEL ALBUM is een 8-delige videoserie. Het is een poëtische, visuele en auditieve collectie waarin verschillende aspecten van alleen zijn en het gevoel van eenzaamheid naar voren komen. Hoe kun je alleen zijn? Hoe eenzaam kun je zijn? Is het leven aan het instorten? Hoe belangrijk is vriendschap? Het stuk is gerealiseerd door Theater Wärjäämö, een groep kunstenaars met een handicap uit Tampere, Finland, onder leiding van regisseur Jarmo Skön.

De multidisciplinaire kunstgroep werkt al 15 jaar wekelijks in het Tampere City Activity Centre Wärjäämö in samenwerking met Ahjola Adult Education Center. A FRIEND CALLED LONELINES-VISUAL ALBUM maakt deel uit van het `Yes we are in' Erasmus+ -project en werd gerealiseerd omdat de derde ontmoeting van alle projectpartners samen, gepland in Tampere midden 2021, niet kon doorgaan wegens Covid. In overleg met alle artistieke leiders werd geopteerd voor een poëtisch werk door de partner in Tampere .

Video

YES,WE ARE IN! Documentary The power of connection

YES, WE ARE IN! De kracht van verbinding" is een afsluitende documentaire over het Erasmus+ project 2018-2021 waarin vijf theatergroepen, met mensen met een beperking, een digitale en artistieke reis maakten. Het uiteindelijke doel zou vijf live gestreamde voorstellingen zijn met de online deelname van de vier partners uit de andere Europese steden. Door de pandemie is dit doel niet bereikt. De documentaire vertelt het verhaal van het project door middel van interviews en beelden van onze internationale ontmoetingen. Als Thomas zegt dat hij niet langer bang is om op zoek te gaan naar een toekomst als kunstenaar in plaats van zijn huidige werk, drukt hij uit wat veel deelnemers ervaren: een groei in zelfvertrouwen omdat ze konden deelnemen aan een Europees Erasmus+ project!

Video