Zomer in de Lucht lokt meer dan 20 000 nieuwsgierige Brusselaars naar parken en pleinen

Publicatiedatum: 
Dinsdag, 7 july 2015 - 10:30

Voor het tweede jaar op rij sloegen verschillende stadsfestivals de handen in elkaar onder de noemer Zomer in de Lucht. Waar in 2014 drie festivals deelden in de pret waren dat er dit jaar al zeven. Zes festivals zijn achter de rug, tijd om een stand van zaken op te maken.

 

Plazey zaterdag

“Beste, via het gemeenschapscentrum in mijn buurt ben ik te weten gekomen dat de festivalstoeltjes die nu overal opduiken in Brussel van Cultuurcentrum Brussel komen. Zouden wij er voor ons eigen burgerinitiatief ook enkelen kunnen gebruiken?”  De Zomer in de Lucht-stoeltjes waren dit voorjaar alom aanwezig in Brussel en dat ging niet onopgemerkt voorbij. Hoe kan dat ook anders met festivals verspreid over heel Brussel, bijna ieder weekend, 6 weken lang?!

6 festivals, 6 maal een feestje

Het laatste weekend van mei was het zowel in St. Agatha Berchem als in Jette feest. Visueel Festival Visuel gaf op 29 mei de aftrap van het zomerseizoen. Dit straattheaterfestival was al aan zijn 15de editie toe. De zomer leek er nog niet klaar voor maar de bezoekers, die zich door weer en wind naar St. Agatha Berchem hadden gesleept, des te meer. Had je hierna nog zin in meer straattheater dan kon je terecht in Jette. Voenk verwelkomde op zondag honderden bezoekers. Juliana Joseph had succes met haar doek in de bomen waar ze het publiek al klimmend, dansend en vallend naar hogere sferen bracht. Compagnie les Petits Bras bracht een indrukwekkende act op zwierende trapezes en de absurde processie van De Genoten danste zot over het hele plein. Een geslaagde editie!

Een week later op 7 juni was O’de Molenbeek aan de buurt. Grasmatten werden uitgerold, de barbecue werd van stal gehaald en de pop-up bar zorgde voor de nodige verfrissing op deze aangename lentedag. Professionele straat- en circusartiesten lieten het beste van zichzelf zien en bezorgden de vele kinderen uit de buurt de namiddag van hun leven met vrolijke muziek, knotsgekke humor en spectaculaire acrobatiek.

Supervlieg Supermouche, op 15 juni, kan spreken van een topeditie. Het park van Vorst werd omgetoverd tot een heus kinderparadijs. 10.000 bezoekers, 300 artiesten, 280 (vrijwillige) medewerkers, 60 voorstellingen en 1 alomtegenwoordige, de zon! Bezoekers genoten een hele middag lang van experimentele workshops, mobiele installaties en stomende optredens. De afwezigen hadden ongelijk.

Ongeveer 8000 Brusselaars vonden anderhalve week later de weg naar het Elisabethpark in Koekelberg. Het bekende stadsfestival Plazey werd dit jaar gereduceerd tot 4 dagen. De bezoekers lieten het niet aan hun hart komen en kwamen massaal genieten van de gevarieerde dagprogramma’s. De optredens op vrijdag en het familieprogramma op zondag werden zeer gesmaakt door de grote getalen bezoekers. Er werd samen gegeten, film gekeken, geravot, gedronken, gedanst, gerust, gespeeld, …

Tournee General in Anderlecht sloot zich dit jaar aan bij Zomer in de Lucht. Al 14 jaar kunnen Anderlechtenaars het laatste weekend van juni feesten op het Dapperheidsplein. Kinderen zwemmen, bouwen zandkastelen en verkopen hun eigen boeken. Op het plein wordt gedanst, verenigingen verkopen heerlijke hapjes. Het jeugddorp is er voor jong Anderlechts talent en geweld.

Zomer in de Lucht – een samenwerking met potentieel

Zomer in de Lucht is een initiatief van Cultuurcentrum Brussel, het netwerk van de 22 Brusselse gemeenschapscentra. Achter ieder festival zitten dan ook één of meerdere organiserende gemeenschapscentra. Door samen te werken op vlak van organisatie en communicatie proberen zij nog meer Brusselaars te bereiken en hen te mobiliseren om één of meer gratis stadsfestivals bij te wonen. Dit jaar bleek dit een schot in de roos. “We zijn heel tevreden met deze succesvolle samenwerking tussen de verschillende festivals. De gemeenschapscentra zijn er voor de Brusselaar en dat maken deze gratis festivals nog eens duidelijk. We gaan nu evalueren hoe we de komende jaren nog meer en beter kunnen samenwerken en of er ruimte is om de samenwerking uit te breiden naar nog meer festivals. Vele evenementen en festivals tonen interesse en daar kunnen we enkel blij om zijn” aldus Frank Van Dessel, verantwoordelijke van Cultuurcentrum Brussel.

Brosella – een afsluiter van formaat

Heb je de smaak te pakken? Brosella sluit dit jaar het Zomer in de Lucht-programma af. Gemeenschapscentrum Nekkersdal uit Laken neemt dit jaar het kinderluik van dit festival op zich. Terwijl de kleintjes zich uitleven in de Kids Village is er voor muziekliefhebbers een indrukwekkende line-up voorzien van folk- en jazzmuzikanten. Kom zeker een kijkje nemen op 11 en 12 juli aan het Groentheater nabij het Atomium.