Inhuldiging van ‘Embrace’, een monumentaal kunstwerk met een opmerkelijk verhaal

Publicatiedatum: 
Woensdag, 19 september 2018 - 10:53

Vrijdag 26 oktober wordt een nieuw kunstwerk ingehuldigd in Ganshoren. In de schaduw van de Basiliek, aan het begin van de Van Overbekelaan, wordt het stalen sculptuur ‘Embrace’ geplaatst. Dit werk is een vertaling van de opmerkelijke vriendschap tussen kunstenaar Koenraad Tinel en advocaat Simon Gronowski, die beiden een zwaar oorlogsverleden met zich meedragen.

Embrace

Oorlogsjaren

Simon Gronowski ontsnapt als 11-jarige uit een van de treinen die vanuit Kazerne Dossin richting Auschwitz-Birkenau reed. Zijn moeder en zus sterven in de kampen, zijn vader sterft enkele jaren later van verdriet. Op late leeftijd wordt hij aangesproken door een jonge jood die hem aanspoort kunstenaar Koenraad Tinel te ontmoeten. Koenraad groeit op met een vader die Hitler bewondert en zijn andere twee zonen aanzet tot collaboratie. Koenraad’s broer bewaakt de joden in Kazerne Dossin, de plek waar Simon en zijn familie op de trein richting vernietiging werden gezet. Koenraad en Simon ontmoeten elkaar in 2012 en er ontstaat een bijzondere vriendschap. Samen maken zij het boek ‘Eindelijk bevrijd. Geen schuld, geen slachtoffer’.

Embrace

Koenraad Tinel kiest voor het werk een moederfiguur die haar kind loslaat. Het verbeeldt de harde realiteit van het moment waarop Simon zijn moeder voor het laatst zag toen hij uit de trein sprong. Het kunstwerk wil het donkere verleden van de oorlogsjaren doorgeven op een beeldende manier en in een publieke ruimte. Er werd gekozen om het een plek te geven waar veel mensen het zullen opmerken: naast de ingang van de Basiliek en in de buurt van scholen. Het is belangrijk dat dit verhaal nooit vergeten wordt en steeds weer aan de jongere mensen wordt doorgegeven. In het verlengde van het sculptuur zullen enkele authentieke rails waarop de treinen aan Kazerne Dossin hebben gestaan in één lijn langs het wandelpad gelegd worden. Deze rails geven het monumentale werk een bijzondere historische erfgoedwaarde. Symbolisch in één lijn, niet dubbel zoals een treinspoor, met de duidelijke boodschap: nooit zal nog een trein kunnen en mogen rijden naar dit doel.

Initiatief door GC De Zeyp

De Zeyp besloot als rode draad in de programmatie het gegeven van oorlogsherinneringen, vrede en verdraagzaamheid op te nemen. Verschillende initiatieven werden reeds opgezet tussen 2012 en 2014. Zo werd er o.a. een uitstap naar Kazerne Dossin georganiseerd en kwamen Simon Gronowski en Koenraad Tinel hun verhaal vertellen in het kader van de literaire reeks ‘Op de koffie met…’. Het idee ontstond om een duurzaam totaalproject te realiseren. 

Inhuldiging

De jongeren van de lasafdeling van Kasterlinden werken mee aan de verdere afwerking van het stalen monument en de lagere schoolkinderen bereiden tekstjes voor. Op vrijdag 26 oktober, mede in het kader van de viering van 40 jaar werking, zijn we trots om ‘Embrace’ in te huldigen, in het bijzijn van auteur en cultuurhistoricus David Van Reybrouck en President Emeritus Europese Raad Herman van Rompuy.

26/10 – 10u30: inhuldiging ‘Embrace’ aan het begin van de Van Overbekelaan.
 

Info: GC De Zeyp, onthaal@dezeyp.be, tel. 02/422 00 11