Brussel Helpt ten voordele van Les Gazelles de Bruxelles

Publicatiedatum: 
Maandag, 9 oktober 2017 - 12:08

Brussel Helpt is de jaarlijkse solidariteitsactie van BRUZZ. Ook dit jaar werkt BRUZZ weer samen met verschillende partners rond een typisch stedelijk thema. Dit jaar zetten we ons in voor Les Gazelles de Bruxelles. Vanaf 6 november vind je alle info op www.brusselhelpt.be. Via die site kun je acties registeren of rechtstreeks storten om zo het goede doel te steunen. 

gazelles de bruxelles

Zoveel meer dan een joggingclub

Les Gazelles de Bruxelles toont de kracht aan van sport door volwassenen uit kansengroepen te versterken met hun loopactiviteiten. Dat zijn zowel mensen in armoede, zonder papieren als nieuwkomers. Verschillende armoedeorganisaties lanceerden de vzw in 2013 en vonden met lopen een toegankelijke manier om hen sport aan te bieden.

“Wekelijks wordt er getraind, en we nemen regelmatig deel aan loopwedstrijden,” vertelt projectcoördinator Wim Poelmans (31). “We zijn een joggingclub, maar dan ook weer niet door alles wat we er rond doen. We ondersteunen mensen die het moeilijk hebben en verwijzen hen ook door naar sociale organisaties.” Naar Hobo bijvoorbeeld, om hen te begeleiden in hun zoektocht naar werk. We doen iets met wat we van hen opvangen.”

“Er zijn succesverhalen, zowel grote als kleine. Dat hangt van de profielen af. Je merkt alleszins altijd een verschil. De meeste lopers zitten in moeilijke, stressvolle situaties. Het samen sporten en krijgen van erkenning heeft een positief psychologisch effect.”

De focus ligt op mensen die het moeilijk hebben, maar er wordt ook aangezet tot ontmoeting door kansrijke Brusselaars mee te laten lopen. In de loopgroepen is er een leuke sociale en culturele mix. Die aanpak heeft steeds meer succes, want ondertussen zijn er al andere loopgroepen ontstaan in navolging van die in het Elisabethpark. “We ondersteunen die groepen onder meer op vlak van kennis, materiaal en contacten. In de toekomst willen we daar nog meer op inzetten. Dat kan voor ons ook buiten Brussel zijn. Zolang we sport maar toegankelijk kunnen maken voor mensen die in kansarmoede zitten. Armoedeorganisaties kunnen daar niet altijd genoeg tijd voor vrijmaken, en daarom willen wij die werklast van de sociale werkers voor een deel wegnemen en ondersteuning bieden.”

Les Gazelles de Bruxelles is het goede doel van Brussel Helpt 2017 dat van start gaat op 15 november.

 

Tim Schoonjans